10/10/2009

Elogiu Mamei Vitrege

Am terminat de curand primul roman erotic pe care l-am citit vreodata. Elogiu Mamei Vitrege, scris de Mario Vargas Llosa. Trebuie sa recunosc ca m-a surprins modul in care scriitorul a construit personajele. Nu aflam aproape nimic despre ele... Cu toate acestea, cititorul simte ca le cunoaste dintotdeauna pentru ca le stie aspecte ascunse din viata intima. Stie cum arata dona Lucrecia goala si cunoaste in detaliu ritualul baii lui don Rigoberto. Doar sentimentele micului Alfonso raman o taina aproape de nepatruns si poate ca acesta este marele mister al romanului.
Romanul are patru personaje, iar imaginile create cititorului nu sunt secvente de film, ci tablouri pictate impecabil. Prin introducerea capitolelor in care diferite picturi sunt personalizate cu ajutorul personajelor sale, scriitorul il ajuta pe cititor sa isi creeze la randul sau propriile schite in care sa surprinda momentele intime din viata acestei familii.
E incredibil cum scenele erotice pot fi usor percepute fara a simti niciun fel de jena. Nu sunt expuse intr-o maniera cuminte, dar au un aer oarecum natural si firesc. Iti poti imagina cu usurinta fiecare trasatura a fetelor personajelor, fara insa sa percepi evenimentele ca pe ceva vulgar.
Nu mai citisem niciodata un roman erotic pana acum. A fost o experienta destul de interesanta, cu atat mai mult cu cat subiectul este exotic si cu totul indecent. Mama vitrega ii dezvaluie placerile vietii sexuale baiatului sotului ei, despre care cititorul nu poate spune cu exactitate daca este un inger sau un demon. De fapt, misterul comportamentului lui Alfonso este cel care pune cu totul in umbra erotismul scenelor fierbinti dintre femeie si sotul ei.
Elogiu Mamei Vitrege este o carte interesanta despre relatii de familie neconventionale, incestuoase si imorale.

3 comentarii:

  1. chiar merita sa-l citesc sau astept sa apara filmul???

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca filmul lasa loc imaginatiei asa cum face cartea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cartea e geniala, nu va reusi in veci un film sa exprime ce exprima cuvintele asezate cum le-a asezat Llosa.

    Nu-i mirare ca a iesit carte lunii pe Este geniala cartea, desi am fost socata de unele faze... Llosa a reusit sa atinga niste puncte sensibile intr-un fel de nedescris.

    E cartea lunii mai pe http://blog.serialreaders.com/2010/05/in-luna-mai-citim/ ;) Va astept la comentat!

    RăspundețiȘtergere