10/17/2009

Culmile neantului

O carte scrisa de un alpinist in care descrie propria experienta nefericita pe munte. Poate sa para plictisitor, sau siropos, sau putin din amandoua. De fapt, este o poveste incredibila spusa intr-o maniera atat de personala incat pare mai degraba ca citesti un roman bine scris.
In 1985, Simon si Joe pornesc sa escaladeze fata de vest a varfului Siula Grande (6.356m), un traseu nemaincercat pana atunci. Dupa trei zile ajung in varf. La intoarcere insa beatitudinea se transforma in disperare cand Joe isi rupe piciorul. Cei doi alpinisti nu renunta insa si pornesc o lupta contra cronometru pentru a se intoarce inapoi in tabara. Lipsa apei si a gazului ii face pe cei doi sa se grabeasca si sa inainteze si pe intuneric. Conditiile deosebite si o avalansa aparuta din intunericul noptii fac insa ca Joe sa ramana suspendat in coarda tinuta cu greu de Simon. Pentru a se salva de la moarte, Simon taie coarda, iar Joe cade intr-o crevasa.
Simon ajunge cu bine in tabara, dar remuscarile nu ii dau pace. Indiferent de situatia de pe munte o astfel de decizie nu iti aduce nici macar o clipa de liniste.
Joe insa nu a murit. S-a luptat cu frigul si cu zapada, a iesit din crevasa si s-a tarat pana la tabara. Joe descrie in Culmile neantului toate starile prin care a trecut in cele trei zile in care s-a luptat de unul singur cu muntele. Foamea, setea, frigul si durerea cauzata de piciorul rupt l-au insotit in permanenta. Speranta si dorinta de a trai au fost insa mai puternice si, dupa trei nopti de singuratate crancena Joe ajunge la tabara unde primeste ajutorul lui Simon.
Culmile neantului este o carte care iti creeaza in permaneta o stare de frig si de singuratate. Povestea bine spusa te transpune fara sa vrei pe versantul muntelui, te ajuta sa vezi cu ochii mintii crevasele intunecate sau lumina orbitoare a zapezii. Suferi cu fiecare pagina, cu fiecare noua cazatura a lui Joe. Interesante sunt si paginile in care sunt redate gandurile lui Simon, partea lui de poveste. Pe de o parte intelegem singuratatea lui Joe, iar din celalalt unghi ii intelegem motivele lui Simon de a taia coarda. Dincolo de toate aceste intamplari ramane insa prietenia sincera a celor doi alpinisti, care au invins in lupta cu muntele.
Cartea a fost ecranizata, iar la final, Joe povesteste experienta traita in momentul in care s-a intors in Anzii peruvieni pentru a turna documentarul. Culmile neantului este o carte captivanta, care merita citita nu doar de alpinisti, ci si de oricine isi doreste sa cunoasca o poveste despre curaj, suferinta si prietenie.
Si daca sunteti curiosi sa stiti ce s-a intamplat cu Joe Simpson, aflati ca el traieste in Marea Britanie si continua sa urce muntii.

4 comentarii:

  1. Wow...ce poveste...cred ca si cartea a fost pe cinste...o seara buna:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mare cititoare ai devenit in ultima vreme. Nu ca ar fi rau, dimpotriva. Tine-o tot asa ! La club o sa te punem pe tine sa vorbesti despre carti citite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intotdeauna mi-a placut sa citesc. Numai ca au fost perioade in care nu am avut timp prea mult pentru asta. Acum o sa am timp mai mult decat mi-as fi dorit asa ca ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Gamalie...ramai la citit,ca la transpus opinii esti varza!
    Lectureaza povesti precum "Micul Print" ca la literatura buna esti deficitara .Te pup,papa

    RăspundețiȘtergere