5/27/2010

Hotii de timp - Ivona Boitan

Domnule cititor,
Avem un politist care investigheaza o crima. Crima nu e oficiala, nici macar cadavrul nu e. Deci, avem un politist exact asa cum e un politist normal, numai ca a studiat putin si pe la Londra, care face un raport neoficial, despre o crima suspecta, dar oarecum neoficiala. Intr-un cuvant, o situatie extrem de delicata, dar comica, in care locotenentul David David trebuie sa elucideze o crima despre care nu stie aproape nimic. In plus, romanul este intesat de Elene P, una mai ciudata decat cealalta.
Cartea este un roman politist, dar unul in care irealul rezolva misterul. Locotenentul David David este investigatorul care nu lasa niciun detaliu neexploatat. Amanuntele insa nu il ajuta sa descopere criminalul, ci sa se incurce tot mai mult in date, identitati si povesti femeiesti despre viata si frustrari.
Ivona Boitan a scris o poveste ireala despre o lume posibila. Diva, Mustacioasa, Casnica,pana si locotenentul Dada sunt stereotipuri ale lumii noastre. Mi-au placut personajele perfect surprinse (despre oricare ai putea sa juri ca exista undeva in viata noastra), dar si situatia neverosimila in care ajunge actiunea. Pentru ca tocmai acest punct in care imaginarul atinge cote maxime, in loc sa te faca sa renunti la lectura, iti naste eterna intrebare: De ce nu?
Hotii de timp este un dosar cu rapoarte, un vraf de scrisori. Este exact ceea ce as fi vrut sa stiu despre caz, daca aceasta crima ar fi avut loc. Finalul este incredibil, dar imposibilul devine din ce in ce mai posibil inca de la jumatatea cartii.
Deci, domnule cititor, voi studia in continuare autoarea, pentru ca imi place stilul concis si capacitatea de a exploata la maxim limbajul personajelor.


Si, in loc de "Sa traiti!", o sa spun simplu: Sunt Ema si citesc. (sau s-a incheiat campania?)

5 comentarii:

  1. Chiar dacă s-a încheiat, căştigul e al tău! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Campania nu s-a incheiat. Eu inca mai astept sa citesc modificarile la Codul Fiscal, ca sa vad daca trebuie sa predau la Fisc 3 tichete de masa lunar sau vin ei sa mi le ia, la sfarsitul anului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar așteptam să găsesc și alt cititor al Hoților de timp.
    Și campania nu se sfârșsește atât timp cât tu citești ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. @George: eu zic sa ajungi la un compromis cu ei si sa va intalniti undeva la o cafea, la jumatatea drumului. Platiti cu tichetele alea 3. :P
    @adakiss: si nu sunt singura. Mai stiu si alti cititori care s-au bucurat de cartea asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt Ivona si citesc! Campania nu s-a incheiat este doar un preambul, marea lovitura va fi anuntata in timp util! Ma bucur ca ati citit Hotiisi ne vedem cu totii(fac si poezie, e o nebunie! :)) la targ, la Bookfest pe 12 iunie la standul Tritonic.

    RăspundețiȘtergere