2/04/2016

Să mai și gătim! Un fel de covrigi cu brânză

În ultima vreme mi-am descoperit pasiunea pentru cuptor și pentru minunile care ies din el. Mai des dulce, din când în când sărat, coc cel puțin o dată pe săptămână ceva bun.
Pentru că azi am încercat o rețetă nouă și rezultatele arată bine, m-am hotărât să vă povestesc cum e cu covrigii mei făcuți din cocă de pâine.

E o rețetă ușor de făcut, pentru că nu presupune nici tehnici deosebite, nici ingrediente prea multe. Singura problemă e că trebuie să aveți ceva timp la dispoziție.
Aveți nevoie de făină, apă, drojdie, sare, puțin zahăr (pentru cocă), brânză și câteva linguri de ulei de măsline. 
Rețeta originală pornea de la 800g de cocă de pâine, care trebuie lăsată să crească cel puțin o oră. Eu am avut 750g, că nu mă pricep la estimări și așa s-a nimerit să tai aluatul. După ce crește, o amestecați cu 3 linguri de ulei de măsline și cu 120g de brânză, jumătate rasă, jumătate tăiată cubulețe. Azi am folosit un fel de brânză de oaie proaspătă, puțin dulce, gen cașcaval. Dacă nu vă place brânza, puteți să o înlocuiți cu măsline tăiate, șuncă sau orice altceva vă face cu ochiul. 
Ca să lucrați mai ușor, e bine să adăugați brânza și uleiul în cantități mici, în timp ce frământați. Odată înglobată brânza în aluat (mai rămân unu, două cubulețe pe margine, oricum), lăsați aluatul la crescut pentru încă o oră.
Puneți coca înapoi pe blatul de lucru și tăiați-o fâșii. Rulați-le și apoi faceți din ele covrigi. Lăsați-i să se odihnească aproximativ 30 de minute, pe hârtie de copt unsă cu puțin ulei. 
Ai mei nu vor câștiga cu siguranță niciun concurs de frumusețe, dar sunt buni și aromați, așa că aspectul fizic poate fi trecut cu vederea, măcar azi, când i-am făcut pentru prima dată. Covrigii se coc 20 de minute la 200 de grade
Am făcut aluat mai mult și mi-au ieșit și două pâinici, că oricum eram în zonă. 
 Dacă nu aveți o rețetă pentru pâine, puteți folosi cantitățile de mai jos:
- 500 g de făină, de preferat specială pentru pâine, cozonaci și alte produse care conțin drojdie de bere;
- 250 - 280 ml de apă, în funcție de consistența pe care o doriți pentru aluat;
- drojdie (cât recomandă producătorul);
- 8 g de sare;
- o linguriță de zahăr. 
Spor!

2 comentarii:

  1. Bine ca ai postat covrigii, ca asa mi-am amintit ce vroiam sa te intreb: unde ai facut cursul de cofetar, in Italia sau in Ro? Nu de-alta, dar am si eu un om care si-a descoperit anul trecut o mare pasiune pentru prajiturit si i-ar prinde bine un astfel de curs. :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am facut in Italia, dar cred ca si in Romania se pot face cursuri. Important e sa ai timp sa tot faci ce inveti la scoala pana iti iese. Ca nu iese mai nimic din prima.

    RăspundețiȘtergere