1/25/2009

Sunt fan Tom si Jerry, dar asta nu inseamna ca alerg soarecii pe centru cu o tigaie in mana

Urmaream o emisiune despre cultura in care doua personalitati ale lumii mondene locale dezbateau teme diverse... printre ele si problema violentei in desene animate. Am citit acum ceva timp despre un top facut de oamenii "de stiinta" care spunea - topul - ca printre cele mai violente desene animae se numara Tom si Jerry. Da, da, prea multa violenta pentru doua animalute. Asa, fie vorba intre noi, chiar ati putea sa le interziceti copiilor vostri sa se uite la Tom si Jerry?
Pornind de la acest top putem face si noi niste adaugiri destul de interesante. Ar trebui sa interzicem The Flinstones pentru ca le creeaza copiilor ideea ca femeia tre` sa stea acasa sa gateasca, in vreme ce barbatul merge la munca si apoi la Bowling cu baietii. Desenele cu Tweetty - excluse din start pentru ca atitudinea lui Silvester le poate dauna copiilor, care vor devei violenti si vor ucide bietele pasarele. Road Runner? Doar n-am innebunit sa permitem vizionarea unor asemenea scene violente, incercari clare de sinucidere ale coiotului. Scooby Do sunt clar niste incercari de a-i face pe copii sa fie lasi si sa manance de la fast food, deci nu ar trebui difuzate decat dupa zece seara. Si productiile Disney sunt trase de par, violente si le creeaza copiilor o lume imaginara. E clar, dauneaza grav mintii necoapte a copilului.
Destul cu gluma. Nu iau apararea desenelor animate contemporane in care Pinky si Brain, doi soareci nebuni, vor sa "take over the world" si nici celor in care robotii sau pokemonii sau ce or fi aia se bat pentru suprematie.
Ideea e ca parintii le interzic celor mici desenele animate violente. Ma intreb insa cati isi trimit copiii la joaca atunci cand se uita la stiri sau la telenovele ieftine in care el e bogat si o scoate pe ea din mizerie si o duce la palat... Or fi desenele alea animate un lung sir de scene violente dar promoveaza o idee pe care nu ai s-o vezi la stiri. E vorba de partea aia in care binele invinge raul. Si mai e ceva... oricum un copil ar trebui sa vada maxim o ora de desene animate pe zi, deci cat de violent poti sa devii daca te uiti la Scooby Do 30 de minute sau la Pokemon...?

Un comentariu:

  1. Eu am invatat engleza din desenele de pe Cartoon Network si imi placea asa mult tema muzicala de la Scooby Doo. Nu i-as interzice copilului meu desenele "clasice" sa le numesc asa. I-as interzice in schimb tampeniile de desene care se difuzeaza acum la tv, cu roboti si monstrii.

    RăspundețiȘtergere