Toamna a adus multe schimbări în farfuriile
noastre, mai ales de când încercăm să mâncăm legume de sezon și să renunțăm la
evergreenul crescut mai mult în supermarket decât pe câmp sau în grădini.
Au rămas puține roșii, castraveții și dovleceii au
dispărut aproape de tot, iar fasolea verde e deja amintire. Am trecut și noi, deci, la mâncarea de toamnă, bogată în
vitamine de tot soiul și, foarte important pentru obsedații ca mine, săracă în
calorii.
Curioasă și pregătită sufletește pentru strâmbăturile care ar fi putut să vină odată cu combinațiile noi de gusturi, am început să încerc aproape tot ce au vecinii de la grădină de vânzare și tot ce găsesc interesant la piața producătorilor locali.
Broccoli
Am descoperit conopida asta
verde din întâmplare, acum vreo patru ani. Bine, știam că există încă de pe
vremea când tot vedeam broccoli prin desenele animate, dar cum majoritatea
copiilor desenați îl urau din tot sufletul, am decis că nu merită atenție și
l-am trecut pe lista cu alimente fără gust, făcute să enerveze oamenii.
După ce l-am mâncat din
greșeală mi-am dat seama că e chiar bun și de anul acesta am început să îl gătesc
mai des. Suntem în plin sezon de verze și ... (care e pluralul pentru conopidă?),
așa că folosesc des broccoli pentru supe cremă, ciorbe de legume sau tarte
sărate. Mi-am plantat și eu câțiva, de mai multe feluri chiar, ca să îl motivez
pe Florin să mănânce cu mai mult entuziasm.
E verde, știu. Dacă l-ați fi întrebat pe Florin
acum câteva luni ar fi spus cu intonație chiar că supa arată scârbos de-a
dreptul. Acum s-a obișnuit și nu mai
comentează, ba chiar cere o a doua porție când e în toane bune.
Broccoli e plin de vitamine și minerale, având în același timp un număr mic de calorii, așa că e
un must have pentru cine e la dietă sau pur și simplu vrea să se mențină în
formă. Practic, găsești cam tot ce vrei în această legumă când vine vorba de minerale
și vitamine, plus că o porție de broccoli furnizează mai multă vitamina C decât
o portocală.
Fenicul
E una dintre cele mai aromate
legume pe care le-am mâncat vreodată. L-am încercat prima dată când am ajuns în
Italia, acum vreo trei ani. Apoi am învățat să îl gătesc, iar în această toamnă
l-am și cultivat în grădină. Părea firav la început, dar acum începe să semene
cu ce cumpăr de la piață și cred că în vreo 2-3 săptămâni o să pot consuma din
producția proprie.
Feniculul are puține calorii,
dar e plin de fibre și minerale, fiind o sursă bună de potasiu, sodiu, calciu,
magneziu și vitaminele A, B6 și C. Specialiștii spun că poate avea unele
efecte benefice asupra organismului, așa că încercați-l măcar din când în
când.
Îmi place și crud, simplu sau în saltă, dar e bun
și gratinat, în supe sau creme. De asemenea, ceaiul de fenicul e printre
preferatele mele.
Dovleac
Am crescut cu dovleci în grădină, dar singurele
preparate pentru care îi foloseam erau plăcinta și dovleacul copt. Între timp,
am învățat să îl folosesc mai des în bucătărie, în supe cremă, orez, tocănițe
de legume și paste. Acum câteva zile am descoperit și o rețetă de pâine cu
dovleac, cu care plănuiesc să experimentez începând de săptămâna
viitoare.
Florile de dovleac sunt și ele
comestibile, le-am gătit de câteva ori vara asta la cuptor, umplute cu brânză,
sau în sosul pentru paste. Am fost reticentă când am primit un mănuchi de flori
prima dată, dar chiar e o experiență culinară care merită încercată măcar o dată.
Despre semințe nu vă mai povestesc, că pe astea le cunoaștem toți din fragedă
pruncie.
Și cum tot goliți dovlecii de Halloween azi mâine, vă
mai dau încă un motiv să experimentați în bucătărie. Și dovleacul este o sursă gustoasă de minerale, pe care ni le oferă cu un număr foarte mic de calorii. Atenție însă la dovlecii ornamentali, care nu sunt comestibili. Aici
intră, din câte am înțeles, tărtăcuțele și orice dovleac cu coaja foarte dură
sau aspră.
În general, un dovleac bun are
un miros plăcut, iar pulpa e portocalie, ușor de tăiat și puțin făinoasă. Eu îl
mănânc și crud, când îl curăț și îl pregătesc pentru mâncare, pentru că mi se
pare că seamănă la gust cu pepenele galben. Ba chiar și lui Florin îi place,
deși gătit nu vrea să se atingă de el. Deocamdată.
Varza neagră - Kale
E cea mai nouă descoperire.
Citisem despre kale, dar nu prea știam eu ce e și cum se mănâncă. Apoi am văzut
varza neagră în grădinile vecinilor, am întrebat cum se gătește, am primit
câteva frunze cadou drept răspuns și, cum nu era să refuz, le-am găsit repede
un rost în tigaie.
Despre kale am citit pe net că a fost la modă în
anii trecuți, primind numele de „superfood”, dar că de fapt nu ar fi cine știe
ce. În comuna unde locuiesc acum, nu e nici o fiță. Pur
și simplu crește repede și e destul de rezistentă, iar cum în perioada asta nu
prea ai așa mare varietate de legume (practic ai de ales între varză și varză),
mănânci tot ce se poate. Nu cred că o mâncăm chiar degeaba totuși, mai ales că zice lumea pe net că are de toate.
Varza neagră mi se pare o struțo-cămilă,
ceva între varză și ștevie, dar are gust bun, care mă trimite puțin cu gândul
la miezul de nucă. Se gătește relativ ușor și rămâne crocantă chiar și după
fierbere. Până acum am folosit-o într-o tartă sărată și într-un sos cu legume,
dar o să încerc rețete noi în perioada următoare pentru că îmi place mai mult
decât varza tradițională.
Completăm porțiile de legume
cu cartofi, morcovi, praz, varză, păstârnac, salată verde, țelină și, uneori,
cartofi dulci, deși deocamdată Florin nu e foarte încântat de ei.
Voi ce mai gătiți?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu