1/29/2015

În numele Tatalui

Mă întreb de ce naiba mă apuc să scriu pe blog, în zilele astea în care cuvintele și-au pierdut rostul, pentru că s-au înmulțit peste măsură. Poate că a venit vremea să tăcem mai mult și mai des, să nu mai comentăm, să nu ne mai povestim unii altora banalități, să nu mai transmitem informația de la unii la alții, ca într-un lung joc Telefonul fără fir, doar că via Facebook.
Observ că oamenii își pun un gând pe Facebook nu pentru a fi dezbătut, discutat sau contrazis, ci doar pentru câteva like-uri, care să vină ca o confirmare că încă exiști, că încă ești valabil. Cu alte cuvinte, Facebook nu e loc pentru dezbateri, ci pentru confirmarea valorii individului. Și atunci, de ce mă lovesc zilnic aici de mici și mari dezbateri pe teme colosale, precum credința, Religia în școli, libertatea de exprimare sau parcul auto al BOR? Și am adus intenționat aceste teme împreună, pentru că țin agenda publică de ceva vreme, pentru că au toate în comun faptul că se fac în numele lui Dumnezeu și pentru că, deși nu le judecăm, putem să zicem și noi așa câte ceva despre ele. 
Vrem, nu vrem, țipăm cât ne ține tastatura, indiferent dacă avem sau nu motiv. Uneori o fac mai mult decât alții, recunosc. E o slăbiciune de-a mea. Mă chinui să găsesc un echilibru cu mine însămi și, contrar tuturor eforturilor mele, mă trezesc într-un soi de ceartă pe tema Religiei în școli, un subiect care pe mine nu mă afectează în niciun fel. Și asta nu e un caz izolat. În numele liberății de exprimare, unii te numesc tâmpit, apoi te miros ei așa că nu ești ateu și sunt gata-gata să moară cu tine de gât că ești un primitiv care le face rasa de râs. Spune cineva că preoții au mai mult interese materiale decât spirituale și imediat sar pe el ca vulturii să povestească ei că nu s-a căutat suficient și că undeva, la marginea nu știu cărei comunități, există un preot care face și drege. Am înnebunit cu toții, ne ia valul și începem să ne vărsăm năduful și frustrările unii asupra altora pe teme care ar trebui să ne călăuzeasca, nu să ne dezbine. Care ar putea fi sursa acestei veșnice nemulțumiri? 
La mine e aproape cronicizată nevoia de a mă revolta împotriva oricui împarte lumea în două și se așează într-una dintre cele două extreme. Nu aș putea să explic de ce vreau să mă revolt, pur și simplu o fac și uite așa mă trezesc în niște discuții care nici măcar nu sunt ale mele. Poate că pe mine asta mă mână în luptă, dar oare ce îi face pe ceilalți să aleagă o tabără? Mi-ar plăcea să înțeleg de unde vine toată forța asta și de ce nu o putem folosi în mod constructiv. 
Cât despre temele expuse mai sus, formarea celor veșnice două tabere este cu atât mai greu de înțeles, pentru că vorbim despre credință, copii, viitor și modele de urmat. Câte puțin din tot ceea ce ne lipsește. Sunt creștin botezat, nepracticant am înțeles că mă numesc după normele moderne. Nu mă consider atee, dar am aflat de la niște oameni mai pricepuți decât mine în cuvinte că mă numesc agnostică. Mi-am botezat copilul, dar nu merg la Biserică, respect cele 10 porunci, nu înjur de Dumnezei și accept că există oameni care au alte convingeri religioase. Nu văd de ce ar trebui să umblu cu creștinismul tatuat pe frunte, nu înțeleg de ce ar trebui să fac eforturi suplimentare pentru a avea dreptul de a nu participa la niște ore de religie prost interpretate și nu pot sa înțeleg sub nici o formă de ce acceptăm că nu trebuie să facem ce zice popa, ci ce face popa. Nu sunt de acord cu nici un fel de război în numele Domnului, nici verbal, nici armat și sunt convinsă că am putea să găsim o soluție prin care copiii noștri să învețe că, deși gândim diferit, religiile noastre au multe lucruri în comun și că a crede sau nu în ceva e o alegere, nu o obligație. 
Ne minunăm de calea pe care o aleg generațiile de după noi, fără să ne uităm puțin la cât de răi suntem noi înșine. Ne plângem de modelele lor, fără să ne dăm seama că, de fapt, noi suntem acele modele pe care le blamăm. Nici noi nu am prea avut de unde să ne inspirăm, e adevărat, dar am putea măcar să ne chinuim puțin și, dacă tot nu le putem oferi nimic generațiilor viitoare, măcar să nu le punem pe umeri povara judecații noastre subiective. Pentru că, în mândria noastră, le tăiem aripile, le interzicem visele și le refuzăm întrebările. Îl despicăm pe Dumnezeu, îl negociem pe masa părerologilor, îl transformăm și remodelăm ca să încapă în niște capete pe care le vrem pătrate sau seci. Pe Dumnezeu l-au modificat genetic și l-au transformat întâi în monstru care nu uită și nu iartă, apoi în marfă de vândut întru mântuire, apoi în bijuterie de pus la gât și arătat lumii. Ne mândrim cu credința noastră spoită pe garduri, uitând însă tot ce am învățat la școală, în amărâta aia de oră de religie care devine din ce în ce mai periculoasă. 
Pe vremea când eram eu copil am învățat nu doar că există o mare posibilitate să ajung în Iad și că ar trebui să îmi fie frică de Dumnezeu, ci și că fariseismul, lăcomia și mândria te duc cam tot acolo. Dar toate astea le-am cernut mai târziu, că pe vremea aia nu prea înțelegeam ce și cum...


1/07/2015

Din cauza de nervi

Mă enervează textele despre femei, scrise de alte femei. Mă rog, asta nu e chiar adevărul, care ar suna cam așa: În vreme ce femeile sunt ocupate să își vadă de viața lor, niște individe scriu despre unele și despre altele, după care își promovează în online judecățile de valoare. Judecăți cu care, vorba aia, nu aș avea nimic, dacă nu s-ar perinda prin Facebook ca reluările de la Singur Acasă și de la Titanic pe ProTV. 
Cu alte cuvinte, mă găsesc eu pe mine citind diferențele dintre o doamnă și o proastă. Nu, n-am ajuns rău, dar dacă trei prieteni împărtășesc asta cu lumea, ar putea avea o șansă să fie ceva de bine. Eroare. Așa că m-au apucat nervii. Din nou. 

Deci, dragă autorule de text despre împărțirea femeilor în regnuri, clase și subclase, 
1. femeile nu sunt proaste și bară sau doamne, ele se împart în multe multe categorii, categoriuțe șamd, după mii și milioane de criterii, așa că dacă nu ai încă în vocabular suficiente cuvinte pentru o clasificare ceva mai complexă, lasă-te de meserie. Nu mai spun că cele două noțiuni nu se completează, nu au înțelesuri opuse și nu pot împărți lumea în alb și negru. Deci, despre ce vorbim?
2. Eu nu sunt proastă, nu sunt doamnă, cu mine și cu alte milioane de femei ca mine ce faci? Da, da, știu, toate suntem proaste la un moment dat, dar ce să-i faci, așa e viața. Să fiu doamnă însă e o alegere, așa că îți interzic să mă jignești. Explicație: maică, are și cuvântul acesta "doamnă" rostul lui, nu e așa, pentru toată lumea să dai tu cu el de pământ. Mai pe înțelesul tău: doamnă e femeia aceea pe care deși o cunoști de o grămadă de ani, nu reușești să o strigi pe nume. Și ocolești vorba, și te dai după deget, și transpiri căutând o cale prin care să i te adresezi fără să îi trântești nici un doamnă, nici numele. E femeia care emană respect și când dă cu sapa, și când se duce la coafor să își facă buclele alea cu care își înnebunește amanții, și când intră în biserică să se roage. Înțelege într-un final că o doamnă nu se cunoaște nici după lungimea fustei, nici după culoarea rujului, nici după numărul de bărbați care i-au trecut pragul. Pentru că sunt altele lucrurile care o definesc, în general niște chestii pe care mintea ta le percepe, dar pe care nu e în stare să le emită în fraze coerente, că nu ți se par relevante.
3. Proastă e o noțiune atât de relativă că îmi e greu să cred că ai putea vreodată să înțelegi exact la ce se referă. Cu alte cuvinte, lungimea fustei nu are nimic în comun cu prostia, în general vorbind. Am putea dezbate subiectul zile întregi.  
4. E mișto al dracului să pui etichete, dar nu atunci când ești limitat din punct de vedere intelectual și te rod invidia și frustrările. Iar dacă mai ești și femeie, clar ești cu un picior în prăpastie. Știu că nu e ușor, dar încearcă să nu te mai gândești doar la kilogramele în plus și la pantofii și florile pe care ți le cumperi tu singură din banii munciți de tine.